WWW.STRESS-TIPS.TOPLINK.BE


STRESS AFVALLEN

Afvallen, vermageren, gewichtsverlies, obesitas, afslanken, overgewicht ... Deze woorden komen steeds vaker in de actualiteit en zijn ook sterk verbonden met stress.

WAT IS STRESS

Stress is spanning in het lichaam als reactie op externe prikkels. De gevolgen van stress zijn zowel lichamelijk als geestelijk en kunnen leiden tot gewichtstoename, maar ook tot gewichtsverlies. Hoe kan je afvallen of overgewicht krijgen door stress en hoe kunnen we stress verminderen?

AFVALLEN EN STRESS

Kan je afvallen door stess? Chronische stress geeft je stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Cortisol zorgt voor afname van de vetreserves en de verbranding van dit vet. Adrenaline be´nvloedt de schildklier, wat ook tot een hogere verbranding leidt. Daarenboven zijn mensen met stress vaak extra lichamelijk bezig, waardoor ze afvallen door stress.

Bij ziekte heb je meer eiwitten nodig. Bij een tekort haalt je lichaam die uit spierweefsel waardoor je zal afvallen. Je eetlust kan verminderen met gewichtsverlies als gevolg. De natuurlijke reactie op stress is gewichtsverlies in plaats van overgewicht.

Tips om afvallen door stress te vermijden.

 • Eet meerdere keren per dag kleine porties.
 • Probeer eens pap of yoghurt als je moeite hebt met brood.
 • Drink voldoende water.
 • Vermijd light producten.
 • Niet drinken voor en tijdens het eten.
 • Eet fruit en minder zoetigheden.
 • Vermijd intensief sporten.
 • Een ontspannen sfeer tijdens het eten is belangrijk.

OVERGEWICHT EN STRESS

Niet afslanken, maar overgewicht door stress is ook mogelijk. Er zijn veel mensen wiens overgewicht te maken heeft met spanning. Dit omdat deze mensen (soms onbewust!) veel of ongezond eten om met stress om te gaan. Hierdoor zullen zij niet afvallen door stress, maar onstaat er overgewicht wat kan leiden tot obesitas. De schaamte van het overgewicht kan zorgen voor extra stress. De vicieuze cirkel ontstaat.

Je wil van dat haastige, gejaagde gevoel af en eten lijkt tijdelijk te helpen tegen stress. Stress kan ook zorgen voor minder zin in koken waardoor je vaak ongezond zal eten met overgewicht als gevolg.

STRESS VERMINDEREN

Stress verminderen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Een goede balans tussen werken, slapen en ontspanning is noodzakelijk.

STRESS TIPS

Stress verminderen dankzij onderstaand stress tips:

 • Bij stress is rust nemen en goed voor jezelf zorgen belangrijk.
 • Contact met je vrienden, kennissen, familie... om je hart af en toe te luchten
 • Praat regelmatig over je stress, zodat de spanning zich niet opbouwt.
 • Vermijd indien mogelijk avond- en weekendwerk.
 • Leer van mensen die weinig stress hebben.
 • Maak een planning om te anticiperen op drukke periodes.
 • Een kwartier sporten (zwemmen, fietsen, wandelen...) helpt stress verminderen en helpt afvallen.
 • Professionele hulp kan verlichting bieden.

Een beetje stress is gezond, maar niet op lange termijn. Dan kan het zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren. Dan ontstaan problemen als gespannenheid, een druk in je hoofd, slecht slapen, hoofdpijn, spierpijn en eventueel hartkloppingen. Stress ontstaat bijvoorbeeld door heftige gebeurtenissen als ziekte, overlijden of problemen in de relationele sfeer. Onze prestatiedrang kan tevens oorzaak zijn. We willen laten zien dat we alles aankunnen. Ook wat ons gewicht betreft willen we streven naar een kleiner maatje.

Vergeet hier vooral niet te bewegen. Beweging ontspant en zorgt ervoor dat er gelukshormonen vrijkomen. Pas op met veel suiker uit producten zoals koek, snoep en chocolade. Dit geeft je eventjes energie, maar daarna daalt je energieniveau veel te snel waardoor je nog futlozer bent en meer stress kan ervaren. Dit geldt ook voor koffie of andere dranken met veel cafe´ne.

  © Digitown Webdesign  - 
gedichten - plooifiets kopen
tapas recepten - reisadvies
nieuwe spelling - uw webwinkel haaruitval slaaptips
wellness weekend
laptop kopen permanent ontharen