WWW.STRESS-TIPS.TOPLINK.BE


STRESS EN BORE-OUT

Over het onderwerp Stress verschijnen er regelmatig nieuwe thema's. Hieronder iets meer over bore-out. Boreout is een vervelingsziekte en veroorzaakt stress.

WAT IS BORE-OUT

Een bore-out is een vervelingsziekte.Het wordt veroorzaakt door routinematig werk of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen van bore-out zijn vergelijkbaar met die van burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens onderzoek loopt zo'n 15% van de werknemers rond met bore-outverschijnselen. Boreout is dus onderbelasting: werknemers hebben te weinig te doen kwantitatieve onderbelasting dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden kwalitatieve onderbelasting. Een bore-out kan ontstaan doordat een werknemer door toegenomen ervaring en kennis uit zijn baan groeit. De ernst is moeilijk vast te stellen. Bore-out is geen klinische diagnose volgens de ICD-10 classificatie en dus ook geen reden om thuis te blijven. Evenmin is er sprake van een behandeling. De beste oplossing voor een bore-out is ofwel het huidige werk interessanter maken (door bijvoorbeeld aanvullende cursussen te volgen) ofwel een andere, meer uitdagende baan zoeken.

stress bore-out stress boreout stress vervelingsziekte

DE OORZAKEN VAN BORE-OUT

Zowel onderbelasting als verveling en desinteresse kunnen leiden tot een bore-out. De drie elementen hangen onderling nauw samen: wie zich vaak niet voelt uitgedaagd, gaat zich vervelen en wie zich constant verveelt, verliest op den duur de interesse.

De oorzaken voor bore-out zijn legio: keuze voor een verkeerde baan, werken onder je niveau, een baas die niet delegeert, ... Het is de kunst om je eigen werk te creŽren.

Een scheve taakverdeling binnen teams is een belangrijke oorzaak van verveling. De een krijgt een bore-out, de ander een burnout. De symptomen zijn nagenoeg hetzelfde. Wie een burnout heeft, voelt zich uitgeblust en gestresst van te veel werk. Wie een bore-out heeft, heeft juist stress van nietsdoen. Beiden voelen zich prikkelbaar, apathisch, lamgeslagen en soms zelfs depressief.

BORE-OUT VERHULLEN

Mensen pakken hun verveling niet aan omdat ze zichzelf voor de gek houden. Om de indruk te wekken dat ze druk bezig zijn (uit schaamte) gaan bore-out werknemers op zoek naar alternatieve bezigheden. Het digitale kantoor biedt voldoende mogelijkheden: van online de krant lezen tot jezelf mee laten voeren op een stroom van nutteloos chatten. Om niet de stempel van luiaard te krijgen, blijft de bore-out patiŽnt wel lang op kantoor, liefst langer dan de baas: de pseudo-commitmentstrategie - of hij neemt een tas vol werk mee naar huis, die natuurlijk ongeopend blijft. Er is ook nog de strategic delay strategie: om verder te kunnen met een project heb je input nodig van iemand van een andere afdeling. Je belt precies op het moment waarvan je weet dat diegene afwezig is en verschuif zo de verantwoordelijkheid voor het feit dat je niets kunt doen.

DE OPLOSSING VOOR BORE-OUT

Ga op zoek naar een manier om je talenten te benutten. Dit resulteert vaak in werk wat leuk en bevredigend is. Doe iets waar je goed in bent en zorg dat je er nog beter in wordt.

 • Zoek uit welke kanten van je werk je het minst leuk vindt en bekijk of je deze kunt elimineren
 • Schrijf op welke talenten je hebt en vraag je af of ze in je huidige functie benut worden of kunnen worden
 • Bedenk in welke richting je in de toekomst zou willen groeien en bekijk wat je nu kunt doen om richting dat doel te bewegen
 • Ga praten met je baas en vraag of er mogelijkheden zijn om je functie aan te passen
 • Denk veel na, praat erover met de mensen in je omgeving en overweeg om je baan in te ruilen voor een andere
 • Het opzetten van een eigen onderneming geeft je een nieuwe uitdaging waar je, na een periode van verveling op het werk, veel energie en trots uit kan halen.
 • Breng flow in je werk. Flow is een bewustzijnstoestand waarin je diep geconcentreerd met iets bezig bent. Alleen de bezigheid zelf telt nog en de tijd vliegt. Je zal doelen moeten stellen. Je doel daagt je uit waardoor je (weer) je best moet gaan doen en de tijd vanzelf een stuk sneller gaat
 • Kan je het jezelf financieel veroorloven, dan kan je ook parttime gaan werken. Parttime werken heeft alleen zin als je in je vrije tijd interessante andere dingen te doen hebt. Zoek een leuke hobby, doe vrijwilligerswerk of neem een huisdier. Dat samen met het feit dat je je werk nu in minder tijd moet doen, kan ervoor zorgen dat je leven een stuk leuker wordt.

BORE-OUT ZELFTEST

 • Doe je privť-zaken op het werk?
 • Voel je jezelf niet uitgedaagd en verveeld?
 • Doe je soms net alsof je druk bezig bent?
 • Ben je moe en lusteloos als je thuiskomt van werk zonder dat je een drukke dag heb gehad?
 • Ben je ontevreden met je werk?
 • Vind je je werk zinloos?
 • Zou je het werk in minder tijd kunnen voltooien dan je nu doet?
 • Ben je bang om van baan te veranderen omdat je dan minder verdient?
 • Verstuur je privť-mails naar collega's in werktijd?
 • Heb je weinig interesse in je werk?

Heb je vier of meer vragen met ja beantwoord, dan kun je een bore-out hebben ...  © Digitown Webdesign  - 
gedichten - plooifiets kopen
tapas recepten - reisadvies
nieuwe spelling - uw webwinkel haaruitval slaaptips
wellness weekend
laptop kopen permanent ontharen