WWW.STRESS-TIPS.TOPLINK.BE


STRESS EN ZWANGERSCHAP

BAARMOEDERSTRESS

Stress tijdens de zwangerschap is normaal tot zekere hoogte. Zwangerschap is immers een bijzondere gebeurtenis. Dit brengt dit bij sommige ook stress met zich mee.

baarmoederstress zwangerschapsstress stress moeder

TIPS TEGEN STRESS TIJDENS ZWANGERSCHAP

Een goede verzorging tijdens de zwangerschap is belangrijk voor moeder en kind. Volgende tips kunnen baarmoederstress verminderen: Zwangere vrouwen die gespannen zijn, hebben een verhoogde kans op een kind dat lichamelijk en geestelijk wat achterloopt. Zelfs milde stress laat zijn sporen na bij het nageslacht. Zelfs stress als gevolg van alledaagse angsten, vooral die te maken hebben met de zwangerschap - is het kind ezond en hoe pijnlijk zal de bevalling zijn - kunnen effect hebben op de ontwikkeling van het kind.

  • Sport zorg voor aanmaak van endorfine, hormonen die ons een goed gevoel bezorgen. Een betere doorbloeding helpt ook tegen gifstoffen, die ons depressief en sloom doen voelen en hierdoor voor meer stress zorgen.
  • Door te lachen komen er allerlei goede chemicaliën vrij. Bovendoen kan humor zorgelijke situaties minder ernstig maken wat vervolgens minder stress oplevert.
  • Zoek een rustig plekje en ga lekker zitten of liggen. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling en tel bij het inademen langzaam tot zes. Houd je adem zes tellen in en adem rustig uit. Stel je tijdens het uitademen voor dat je alle spanningen en problemen uitblaast.

STRESS EN ZWANGERSCHAP

Tegenwoordig weet men dat bepaalde vormen van stress in de baarmoeder een nadelige invloed op de ongeborene uitoefenen. Als de moeder kettingrookster is, bijvoorbeeld, is de toevoer van zuurstof naar de foetus niet optimaal, hetgeen tot een kleinere baby leidt. Een ontoereikende of onevenwichtige voeding kan tot een te vroege geboorte leiden. Dit zijn voorbeelden van fysieke stressfactoren de omstandigheden voor de foetus kunnen verslechteren.

De vraag welke uitwerking emotionele stress heeft, wordt van groot belang geacht, omdat de ingrijpende veranderingen die een zwangerschap met zich brengt meestal een emotionele belasting betekent. Emotionele stress veroorzaakt waarneembare fysieke reacties bij moeder en kind: versnelde hartactie, transpiratie, snelle pols en verhoging van de bloeddruk. Bij de baby is er een duidelijke toename van het activiteitsniveau.

Stress tijdens de zwangerschap hangt samen met probleemgedrag en een moeilijker temperament bij peuters en schoolgaande kinderen. Bovendien geeft baarmoederstress later hogere cortisolwaarden tijdens een stressvolle situatie. Onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie kan zijn tussen stress en vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.



  © Digitown Webdesign  - 
gedichten - plooifiets kopen
tapas recepten - reisadvies
nieuwe spelling - uw webwinkel haaruitval slaaptips
wellness weekend
laptop kopen permanent ontharen